Кучето - Други форми на езика на тялото

Кучето - Други форми на езика на тялото
За много притежатели на кучета ровенето на четирикракото на местата за спане и хранене е неразбираемо. Такова поведение напомня за това, че естественото място за спане на кучето или вълка някога е било вдлъбнатина в земята.

Такова поведение може да се наблюдава на открито при ловните кучета, които копаят ями. По същия начин кучето се държи и когато яде навън в градината- то прави дупки, за да крие остатъците от храната си. Струва ни се безсмислено кучето да се опитва да зарови в жилището например кокал за дъвчене. То иска да го скрие и запази "за по- лоши времена". Това ровене също е вродено поведение, тоест кучето не действува съзнателно.
Сигурно сте забелязали, че кучетата се завъртат няколко пъти в кръг, преди да легнат. Дълго време това се е свързвало само с поведение от миналото- инстинкт, свързан с отъпкване на тревата, преди кучето да си легне в степта. Възможно е обаче въртенето в кръг да е нагаждане на гръбнака към леглото, тъй като кучетата почти винаги спят свити на кълбо.
Кучетата повдигат единия си крак за задоволяване на неотложно нужда. Но не само за това! Чрез уриниране те маркират с миризма важни места, с което казват на другите кучета: Тук бях аз! Етолозите наричат това поведение "маркиране".
Не забранявайте на кучето си да го прави. Именно чрез изостреното си обоняние то може да "чете" маркираните от другите кучета точки, за да ги покрие с уриниране.

Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца